Priče i legende otoka Raba!
RAB-CROATIA.COM
PROVEDITE ODMOR NA OTOKU RABU!

English

Deutsch

LEGENDE
NEKA LEGENDA

Captain's Club!
SMJEŠTAJ OTOK RAB
- SMJEŠTAJ RAB
- APARTMANI RAB
- SOBE RAB
- PANSION RAB
- LAST MINUTE RAB
- BED & BREAKFAST RAB
- KATALOG SMJEŠTAJ    

RAB APARTMANI
- APARTMANI BANJOL
- APARTMANI BARBAT
- APARTMANI PALIT
- APARTMANI KAMPOR
- APARTMANI MUNDANIJE
- APARTMANI
   SUPETARSKA DRAGA
- APARTMANI LOPAR

RAB ONLINE
- RENT A BIKE  
 

POČETNA STRANA - RAB - RAPSKE LEGENDE I PRIČE

1. PRIČA O KLESARU MARINU, OSNIVAČU REPEBLIKE SAN MARION
2. LEGENDA O SV. KRISTOFORU
3. DRAGA, RAPSKA PASTIRICA
4. MARKANTUN DE DOMINIS
    
    
    PRIČA O KLESARU MARINU, OSNIVAČU REPUBLIKE SAN MARINO
 
Klesar Marin     Prije više od 17 stoljeća Marin se rodio u mjestu Loparu na otoku Rabu. Rastući izučio je zanat za klesara. U vremenima neimaštine Marin je u potrazi za kruhom krenuo preko druge strane Jadranskog mora, pristavši na obala Apenina, smjestio se u blizini današnjeg grada Riminija. Zbog svoje marljivosti i virtuoznosti postao je vrlo cijenjen u kršćanskoj zajednici te tako postade đakon biskupa Gaudientium. Bio je progonjen zbog svojih kršćanskih propovijedi te je pronašao utočište na brdu Titan koji je bio teško pristupačan.
   Tamo je sagradio malu crkvu, koje je brzo postalo utočište za sve one što su tražili novi dom i zaklone u njemu. To je bila osnova za razvoj današnjeg grada-države San Marina . Tamo se i danas nalaze ostaci Sv.Marina.
    
 
   LEGENDA O SV. KRISTOFORU
 
Sv. Kristofor. Crkva Uznesenja Marijinog !     Stara legenda kazuje da je nakon smrti kralja Krešimira IV. Rabljane snašla velika nevolja. Rab su 14. travnja 1075. svojim lađama opkolili italski Normani. Nemoćni da se obrane od brojnog i naoružanog neprijatelja, Rabljani pozvaše u pomoć svog zaštitnika, svetog Kristofora, na taj način što su njegovu glavu u svečanom ceremonijalu iznijeli na gradske bedeme.

    I nekim čudom Normani su se udaljili 9. svibnja ne osvojivši grad. Rabljani su dugo vremena posebno obilježavali taj dan, a sv. Kristofora i danas drže za svog zaštitnika, čijim čudotvornim moćima pripisuje još dvije uspješne obrane grada od napada Ugara i Kroata, početkom 12. stoljeća
  
    Sv. Kristofor zaštitnik je grada Raba. 9. svibanj slavi se kao dan grada Raba. Također i dan sv. Kristofora 27. srpnja.
 
    DRAGA RAPSKA PASTIRICA
 

Draga Rapska pastirica   Pastirica Draga - koja se uzalud pokušava oduprijeti neobuzdanoj ljubavnoj strasti pastira Kalifronta i koju je spasila tek božica Dijana, zaštitnica djevica, okamenivši je - kao i mladić Kalifront - osuđen da dovijeka obilazi izvor vode, ustvari nepresušan izvor Draginih suza, i da sadi šumu na poluotoku koji i danas nosi njegovo ime. Kalifront, nesagledivo star, imao je još zadatak - pamtiti rapsku povijest i prenositi je kroz vjekove.

     Draga, rapska pastirica - spjev je zadarskog autora JURJA BARAKOVIĆA (1548-1628). Knjiga je prvi put objavljena tek 1889. godine u izdanju JAZU.

    Ta dva lika, okamenjena Draga i u broncu saliven Kalifront, ponovo žive svoj rapski život u fontani na glavnom rapskom trgu, radu akademskog kipara Željka Violića.

Fontana s okamenjenom Dragom. Photo: Slavko Krsmanovic
Skulpura Kalifronta pokraj fontane. Photo: Slavko Krsmanovic
Okamenjena Draga, rapska pastirica
Kristofor
 
    MARKANTUN DE DOMINIS
 
Photo: Slavko Krsmanovic    Markantun de Dominis, poznati crkveni pisac i fizičar rođen je na otoku Rabu 1560. Nakon školovanja u Padovi bio je profesor matematike, logike, retorike i filozofije, te zatim senjski biskup i splitski nadbiskup.
     Međutim najveći njegov doprinos je na području prirodnih znanosti, a među najznačajnija djela spada studija o rastavljanju svjetlosti, tiskana u Veneciji pod originalnim nazivom De radiis visus et lucis in vitris perspectivitis et in irride, te njegove studije u kojima među prvima objašnjava utjecaj Mjeseca na izmjenu plime i oseke.
 (slika: Bista Markantuna de Dominisa, iz palače obitelji Dominis)
Markantun de Dominis    Zbog kritika i rasprava o reformi crkve došao je u sukob s papom, morao je bježati iz Venecije, vratio se u Veneciju za vrijeme pape Grgura XV; nakon papine smrti Dominis je zatvoren, te je tako i umro, na posmrtnom procesu proglašen je heretikom i javno spaljen sa svojim spisima na trgu Campo del fiore u Rimu.
(slika: Palača obitelji Dominis u Rabu)
Palača Dominis


Otok Rab!

Rab-Croatia.com
info@rab-croatia.com - Kontakt - Linkovi
Rab-Croatia.com - Arbaco Design - 2000-2014.