RAB- Turistička ponuda - Sport i rekreacija, izleti i more, gastronomija, noćna zabava, plaže, arhitektura, naturizam...
Rab-Croatia.com
PROVEDITE ODMOR NA OTOKU RABU!

English

Deutsch

Što, kako, gdje!

Captain's Club!
SMJEŠTAJ OTOK RAB
- SMJEŠTAJ RAB
- APARTMANI RAB
- SOBE RAB
- PANSION RAB
- LAST MINUTE RAB
- BED & BREAKFAST RAB
- KATALOG SMJEŠTAJ    

RAB APARTMANI
- APARTMANI BANJOL
- APARTMANI BARBAT
- APARTMANI PALIT
- APARTMANI KAMPOR
- APARTMANI MUNDANIJE
- APARTMANI
   SUPETARSKA DRAGA
- APARTMANI LOPAR

RAB ONLINE
- RENT A BIKE  
 POČETNA STRANA - TURISTIČKE INFORMACIJE

     Ovdje možete pronaći sljedeće informacije:

1. RAPSKA FJERA I RAPKE VITEŠKE IGRE

2. SPORT I REKREACIJA

3. IZLETI I MORE

4. GASTRONOMIJA

5. NOĆNI ŽIVOT I ZABAVA

6. ŠTO VIDJETI - KULTURNA BAŠTINA

7. RAPSKE PLAŽE I NATURIZAM

8. GALERIJE, IZLOŽBE, DOGAĐANJA
9. PRIRODA (FLORA I FAUNA)

      
 RAPSKA FJERA I RAPSKE VITEŠKE IGRE
 

Rapska Fjera   RAPSKA FJERA. Najatraktivniji ljetni događaj u gradu Rabu je trodnevna manifestacija kojom se na Rabu oživljava srednjovjekovna povijest. Tri dana i tri noći sav rapski puk (od 22.07. do 27.07) i svi njegovi gosti slave dva velika blagdana - Dies Victoraie i Dies Natalis - koje je veliko vijeće grada Raba proglasilo u počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana te na svetu uspomenu i čast Sv. Kristoforu čijim je zagovorom Rab 1075. godine oslobođen od Normana.

   Danima srednjeg vijeka na Rabu iskoristila se prilika za ukrcavanje u vremeplov kojim se Rab vratio deset stoljeća unazad. Kroz srednjovjekovnu priču tri dana se na rapski trgovima i ulicama mogli naići na kamenoresce, čipkarice, slikare, glazbenike, medare, keramičare, glagoljaše i drvodjelce, kovače i cvjećare...
                 Pogledajte više o tome: RAPSKA FJERA

   
Samostreličari 
    RAPSKE VITEŠKE IGRE. 

    Nezaboravan događaj u gradu Rabu su Rapske viteške igre (obnovljene 1995.) koje su se održavale od 1364., a sjećanje su na vitešku obranu grada u davnoj prošlosti. Izuzetnost je slikovitoga srednjovjekovnog ceremonijala antički samostreli kojima se na svojim igrama koriste još samo balastrijeri iz San Marina.
   Održavajaju se nekoliko puta godišnje na Trgu sv. Kristofora na Rabu i to: prve subote. poslije 9. svibnja, 30. svibnja, 27. srpnja, 15. kolovoza.

     
 
  SPORT I REKREACIJA
 
     MOUNTAIN BIKING - VOŽNJE BICIKLOM - Posebni doživljaj na Rabu jesu vožnje biciklom. S mnoštvom malih cesta, staza i puteljaka, na kojima se izmjenjuju pejzaži morske obale, mediteranske šume i primorskog krša. Rab predstavlja biciklističku oazu za sve ljubitelje vožnje biciklom.
    
         Svakako pogledajte : RENT A BIKE                 

     TREKKING - PJEŠAČENJE - Kao i vožnje biciklom tako i pješačenje i pješačke staze pružaju ljubiteljima pješačenja izvrsne mogućnosti. Posebno valja istaći pješačke staze u Loparu, šumi Kristofor, Šetnica uz more "Lungo mare" u Banjolu i Barbatu, Pješačka staza prema najvećem vrhu otoka,...

1. LOPAR
je jedna od najljepših i najraznovrsnijih staza , u kojoj se izmjenjuju pješčane plaže, šumske staze i mediteransko raslinje i prirodne pojave.
2. KALIFRONT, najveće područke u prelijepim i mirnim šumama hrasta crnike, borova koje vode do prekrasnih uvala.
3. DRAGA, GONAR, staza koja vodi od područja grada Raba do uvale Gonar u Supetrskoj drazi.
4. RAB-MUNDANIJE, najfrekventnija označena pješačka ruta od prekrasnog parka Komrčar u centru Raba do najvećeg vrha na otoku u mjestu Mundanijama
5. BANJOL-BARBAT - LUNGO MARE
Uređena pješačka staza uz samu obalu mora koja vodi od od Raba kroz mjesta Banjol i Barbat, mjesta sa tisuću malih ribarskih riva i mulića. Na granici Barbata i Banjola, poviše od naseljegon područja nalaze ruševine starokršćanske utvrde Sv.Damjan sa prekrasnom panoramom na čitavi kanal i Rab.
 
   PODVODNE AKTIVNOSTI - RONILAŠTVO
Ronilačke aktivnosti su u posljedne vrijeme jako razvile. Postoji sve veći broj posjetitelja koji se odlučuja na ovakav vid odmora. U podmorju oko Raba otkriven je veliki broj potopljenih brodova kao i prirodnih podmorskih reljefa. Uz osnovnu obuku i najam opreme postoje i napredne škole ronjenja kao i cjelokupni aranžmani za ronilački odmor. 
Ronilački centri:
     MirkoDiving-Center  tel. +385 51 721154
     Kron Diving  tel. +385 51 776620
     Rab-Eko  tel. +385 51 776671
     Aquasport tel. +385 51 776145
     JEDRENJE I VODENI SPORTOVI - Rab kao mjesto na moru, pruža izvrsne mogućnosti za skoro sve tipove sportova na vodi. Jedrenju na dasci posebno pogoduju vremenski uvjeti u mjesecima; maju i septembru, ali i u ostalim mjesecima. Osim jedrenja postoje mogućnosti za iznajmljivanje različitih motornih vozila, jet ski-a, kajaka, pedalina. Zatim skijanje na vodi, vožnje na gumenim bananama, padobran , aquagana i dr...
 RENT A BOAT - IZNAJMLJIVANJE PLOVILA
     TENIS - Na otoku Rabu ima više lokacija sa tenis igralištima. Uz tenis terene moguće je dobiti i sate tenisa, sparing partnera kao i iznajmljivanje teniskih reketa. Veći teniski komplesi su u Loparu - Hotelsko naselje San Marino, U Kamporu na predjelu Suhe Punte, i u Rabu igrališta pored hotela Imperial.

    ODBOJKA NA PIJESKU -
Rab ima odlične uvjete za ovakav vid rekreacije, posebno se time ističe velika pješčana plaža Rajska plaža u Loparu ( gdje se svake godine i održava jedan od turnira prvenstva Hrvatske), zatim pješčana plaža u Kamporu i dr.

                 

   Na Rabu postoje uvjeti za igranje nogometa, košarke, rukometa... Zbog svoje klime i prirodnih uvjeta Rab pruža mogućnosti za pripreme sportaša tijekom cijele godine. Poznati je i turnir u malog nogometu u Loparu za vrijeme blagdana Male Gospe. U zadnjih par godina na Rabu su se počela održavati moto-cross i off-road natjecanja. Posebno valja istaći stazu u uvali Mag uz samu morsku obalu. Osim gore navedenih mogućnosti na Rabu je moguće baviti se boćanjem, minigolf i stolni tenis, vodeni tobogan, paintball centar,...
 
IZLETI I MORE
 

  U turističkoj ponudi otoka posebno valja istaknuti mnoštvo lijepih i nezaboravnih dnevnih izleta za upoznavanje otoka Raba i okolice: razgledavanje starogradske jezgre grada Rab, panoramskom vožnjom brodom, vožnja brodom oko otoka Raba, izleti na susjedne otoke; Košljun, Lošinj, Razgledavanje morskog dna. Organizirani posjeti susjednim nacionalnim parkovima Paklenica, Kornati i Plitvička jezera. Fishpicnic.

    Za jednodnevne izlete brodom dovoljno se prošetati Rapskom rivom, gdje su privezani gotovo svi izletnički brodovi i vidjeti ponudu, koju oni nude. Cijene se kreću od 100 do 300 Kn, ovisno o kojem se izletu radi i koji se brod odabire.
    Jedan od posebnih doživljaja je i vožnja sa malim taksi brodovima poznatim rapskim "Barkarijolima", obilaskom malih prekrasnih uvala, fjorda Zavratnice, ribarenje u ambijentu i društvu rapskog domaćina.
Neki od preporučenih izleta:
 - FJORD ZAVRATNICA, Nacionalni Park PLITVIČKA JEZERA,  Nacionalni park SJEVERNI VELEBIT, Izlet brodom oko Raba, Posjet brodom otoka: Goli Otok i Grgur, Izleti brodom na otoke Ilovik, Susak, Lošinj.  - Ribarenje s koćaricom  i mnogi drugi...

 
GASTRONOMIJA
 

Zubatac!!!    Na Rabu, kao i u drugim mjestima uz more, posebni značaj imaju gastronomski običaji, tradicionalan način pripreme jela i prehrane. Sam položaj otoka uvjetuje i način prehrane koji se nerazdvojno oslanja na morske plodove i mediteransko okružje.

    Kako se tradicionalni način življenja na otoku oslanjao na ribarenje i morske plodove te poljoprivredu, tako i u današnjem dobu takav način života ostavlja duboki trag.
   Riba i morski plodovi temeljni su prehrambeni artikal u prehrani kako domicilnog stanovništva tako i velikog broja posjetitelja i turista koji dolaze na Rab. Od srdele, Hraniteljice siromašnih otočnih težaka, pa preko hobotnice, škrpine do Cara od rib-Zubataca, prostire se lepeza jela od morskih plodova.

   Razni brodeti, Salata od hobotnice, hobotnica sa jajima, punjene lignje, buzara od dagnji, plava riba sa žara, škrpina u roli, riblje plate, marinada, pečena tuna i mnoštvo drugih načina pripreme sigurno Vas neće iznevjeriti kako u otočnim ugostiteljskim objektima tako i u mnogim otočnim
domaćinstvima.
       Kulinarske vještine i vrhunske usluge u prijatnom mediteranskom ozračju restorana i ugostiteljskih objekata otoka Rab zajamčuju vrhunsko zadovoljstvo tradicionalne pripreme jela od prirodnih i zdravih plodova mora i vrtova Rab!

 
RESTORAN CAPTAIN'S CLUB - OTOK RAB
    Obiteljski restoran nalazi se u neposrednoj blizini mora. Terasa restorana otkriva prekrasan pogled na more. Naša kuhinja nudi Vam bogati izbor ukusnih jela: riblje specijalitete, domaća mesne specijalitete, jela plodova more, poslastice...
     Uz uživanje u jelima naše kuhinje, ponuditi ćemo Vam butelju vina.
Adresa: Captain's Club, Banjol 727a, Rab
tel. +385 (0)51 777907; fax. +385 (0)51 777908
email: captainsclub@rab-croatia.com
Internet: www.captains-club.net
 
ZABAVA I NOĆNI ŽIVOT
 

Beach Club Santos   Noćni život i zabava predstavlja nezaobilazan dio turističke ponude svakog turističkog mjesta. Pa tako i Rab u svojoj ponudi ima ovakve sadržaje. To se prvenstveno odnosi na središte otoka - mjesto Rab gdje se nalazi veći dio ponude.
   Posebnost ponude na otoku Rabu jest velik broj malih kafića, pubova, noćnih klubova, coictail barova smješteni u staroj jezgri grada Raba među kamenim zidinama, trgovima i ložama starog grada. Svakako treba navesti i Party Club Santos, koji se nalazi izvan mjesta na plaži Pudarica.
 


Beach Club Santos    Rab s porastom temperature živne i svoj vrhunac doživljava tijekom ljetnih mjeseci sa raznolikim ponudom; živom muzikom, zabavama na plaži. U to vrijeme živnu i noćni klubovi, diskoteke i noćni barovi koji jamče dobru zabavu svim noćnim pticama.
Caffe & Coctail barovi: Sanda, Forum,...
Night clubs & Pubs: San Antonio, Le Journal
Diskoteke: Grand, Tropicana (Zabavni centar San Marino/Lopar)
Beach Party Club: SANTOS (plaža Pudarica)

 
ŠTO POGLEDATI NA OTOKU - KULTURNA BAŠTINA
 
   Burna, prošlost, razne povijesne epohe od davne prapovijesti do današnjih dana, ostavile su tragove na Rabu u mnogim gradinama, grobovima, građevinama, od kojih je nažalost veliki dio još neistražen, a posebni pečat gradu i otoku daju srednjevjekovna zdanja velike vrijednosti. Kako su se izmjenjivali stanovnici, kulture i vladari, tako su nastajala i nestajala arhitektonska i druga materijalna obilježja tih epoha.
   Grad Rab nalazi se na malom poluotoku, omeđen gradskim zidinama, s četiri impozantna zvonika, mnogobrojnim grbovima poznatih rapskih obitelji, uskim ulicama i monumentalnim kamenim zdanjima, više o svemu tome možete saznati na sljedećim stranicama:
 
1. BAŠTINA OTOKA RABA I.dio: Rapske ulice, rapski trgovi i crkva Sv. Marije
  
2. BAŠTINA OTOKA RABA II.dio:Samostan Sv. Antona i crkve Sv. Andrije,Sv. Justine i Sv. Ivana Evađelista
  
3. BAŠTINA OTOKA RABA III.dio: Samostan Sv.Eufemije, Palače Dominis-Nimira, Knežev dvor, Rapski zvonik
   
4. BAŠTINA OTOKA RABA IV.dio: Gradska Loža, Balkoni i grbovi, park Komrčar i ostale znamenitosti
   
 
PLAŽE I NATURIZAM
 

 Čisto i bistro Jadransko more, koje okružuje raznoliku obalu otoka Raba jedinstvenim kupalištem. Na otoku svatko može naći plažu prema vlastitom ukusu ili uzrastu: kamenitu na sjevernom dijelu otoka, šljunčanu na istočnom ili pješčanu na sjevernom dijelu otoka.
   Prvo kupalište na otoku Rabu, ispod gradskog parka uređeno je već 1895. godine, a nakon njega kupališta u tri uvale Padove. Rab sa svojim prirodnim karakteristikama predstavlja jedno veliko kupalište, na kojem se stalno izmjenjuje pješčane uvale, kamenita i bistra obala i šljunčaste plaže sa mirisima mediteranske vegetacije.
Foto galerija:   PLAŽE RABA

OTOK RAB - PRETEČA NATURIZMA NA JADRANU!

   Otok Rab s pravom se spominje kao preteča naturizma na Jadranu. Kao službeni počeci naturizma na Rabu često se spominje mjesec kolovoz 1936. godine kada je na Rabu boravio engleski kralj Edward VII.  kojimu su rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa gol u uvali Kandarola. Međutim sigurno je da je naturizam na Rabu počeo znatno prije. Tako je prvu naturisitčku plažu na Rabu otvorio osobno presjednik međunarodnog saveza naturista Richard Erhman iz Beča 1934 godine.
    Naturizam se na Rabu spominje i u napisima Čeha Josefa Hermana još iz 1907. godine, što dokazuje da su Rabljani davno shvatili svijetle perspektive toga za ono vrijeme smionog pokreta.
  OTOK RAB - NUDISTIČKA PODRUČJA!  

   Prva i najpoznatija Nudistička plaža na Rabu jest KANDAROLA, nalazi se na poluotoku Frkanj (najbolja pristupačnost taxi-brodovima iz Rapske luke). Druga službeno označena nudistička plaža jest UVALA STOLAC u Loparu, nedaleko od Rajske Plaže. Međutim to su samo dvije službeno označene nudističke plaže. Pored njih postoje čitav niz drugih plaža pa čak i područja koje naturisti koriste, prije svega zbog prirodne ljepote tih plaža te udaljenosti i donekle nepristupačnosti ostalim kupačima.
   Posebno valja istaći 1500m dugu obalu poluotoka Kalifront,u zelenilu borove šume koji predstavlja raj za naturiste. Također i ostale plaže u Loparu kao što su Ciganka, Stolac, Dubac... Za one s brodovima posebnost predstavljaju mali otočići oko Raba: Dolin ,Laganj, Dolfin, Goli otok, Grgur...

KARTA NUDISTIČKIH PODRUČJA
FKK-map
1. KANDAROLA
2. STOLAC,CIGANKA
3. Obala Kalifronta
4. Uvale u Loparu (Stolac...)
5. Gonar i Kampor
6. Poluotok Frkanj
7. Otok Dolin
8. Južni dio otoka Raba (od Pudarice do uvale Mag)

 
GALERIJE, IZLOŽBE, DOGAĐANJA
 
Relikvij Sv. Kristofora  Na Rabu ljeti, osim temperature i broja gostiju poraste i broj otvorenih galerija s izložbama (stalnim ili tematskim), stalnih muzejskih izložaba, glazbenih gostovanja i drugih kulturnih događanja. Na ovim stranicama prikazane su samo neke stalne i tradicionalne kulturne priredbe i izložbe.

    Tijekom ljetnih mjeseci, svoja vrata otvara veliki broj galerija, neke s velikim brojem izložaka, neke na otvorenom, tematske izložbe većeg broja autora i dr.
Gotovo sve galerije smještene su u staroj jezgri grada Raba, u prekrasnim prostorima starog grada, što samim izložbama daje poseban ugođaj.Ovdje ćemo navesti samo neke od njih: Galerija u Kneževom dvoru (Trg Municipium Arbae); Galerija Pik (Gornja ulica, prema crkvi Sv. Marije); Galerija u Banovoj vili (Gornja ulica); Galerija Paradiso (Gradska Loža)...
Galerije
Na Rabu nema nekih većih muzeja, uglavnom su smješteni u sakralnim objektima sa stalnim postavama vezamin uz povijest otoka Raba. Valja posebno navesti sljedeće:
   - stalna izložba u crkvi st. Justine (Gornja ulica);
   - Muzej u crkvi sv. Križa (Gornja ulica)
   - Muzej samostana sv. Eufemija u Kamporu;

     Jedno od svakako najvažnijih glazbenih događanja na otoku Rabu jesu Rapske glazbene večeri. To su koncerti ozbiljne i klasične glazbe , koji se održavaju od lipnja (VI) do rujna (IX) svake srijede u 21.00 u crkvi sv. Križa (Gornja ulica), na kojima gostuju eminentni izvođači iz zemlje i inozemstva.
   Zadnjih par godina u stalna događanja prerastaju i Paradiso music nights, u prostorima pokraj Gradske Lože, gdje se tijekom ljetnih mjeseci održavaju koncerti različih žanrova poput ozbiljne glazbe, oernih izvedbi, jazz-a, šansonjera itd.
 
PRIRODA (FLORA I FAUNA)
 
   Rab obiluje prirodnim resursima, pogodna mediteranska klima pogoduje razvoju raznolikog biološkog sustava. U blagoj mediteranskoj klimi, šumoviti Rab izgleda vječno zelen. Primorski hrast, zelenika, mirisi brnistre, smilje čine Rab mediteranskim ambijentom. Nezaobilazne smokva, maslina, vinova loza, levanda i druge mediteranske kulture čine Rab nezaboravnim doživljajem.
Zbog svoje ekološke čistoće, rapsko podmorje stanište je brojnih riba, rakova, školjkaša i pravo je otkriće svakom dobronamjernom posjetitelju.
    
    Osim morskih plodova, mediteransko podneblje i smještaj Raba posebno pogoduje uzgoju različitih poljoprivrednih kultura.
  
    Od tradicionalnih mediteranskih biljaka i njihovih proizvoda, masline, smokve i vinove loze, preko plodova koji uspijevaju u mnogim vrtovima Rabljana: rajčica, krastavac, paprika, grašak, mahune, krumpir...,zatim biljaka koji daju jelima karakteristični mediteranski miris i okus: levanda, ružmarin, lovor, kadulje...velikog broja razlištih voćaka od jagoda, trešanja, višanja, raznih vrsta šljiva ( posebno valja istaći, u narodu poznate amule i mirabele ), preko južnog voća, mandarina, limuna i narandža, zatim jabuka, bresaka...samorastućih biljaka poput plodova bora pinije, šparoga, plodova planike, vrganja, kupine i dr. koji se mogu pronaći u određenim godišnjim periodima. Predstavljaju veliko prirodno bogatstvo otoka i obogaćuje način života otočana i njihovih gostiju.
 

Rab-Croatia.com!
info@rab-croatia.com - Kontakt - Linkovi - Oglašavanje
Rab-Croatia.com - Arbaco Design - 2000-2016.