Rab - Rapske kamene ulice, trgovi i crkva Sv.Marije - ambijent i arhitektura otoka Raba!
RAB-CROATIA.COM
PROVEDITE ODMOR NA OTOKU RABU!

English

Deutsch

RAB: Baština
BALASTIJER

Captain's Club!
SMJEŠTAJ OTOK RAB
- SMJEŠTAJ RAB
- APARTMANI RAB
- SOBE RAB
- PANSION RAB
- LAST MINUTE RAB
- BED & BREAKFAST RAB
- KATALOG SMJEŠTAJ    

RAB APARTMANI
- APARTMANI BANJOL
- APARTMANI BARBAT
- APARTMANI PALIT
- APARTMANI KAMPOR
- APARTMANI MUNDANIJE
- APARTMANI
   SUPETARSKA DRAGA
- APARTMANI LOPAR

RAB ONLINE
- RENT A BIKE  
 


POČETNA STRANA - TURISTIČKA PONUDA - BAŠTINA OTOKA RABA I. dio

Povezane teme:
    
    
    RAPSKE ULICE
 
Srednja ulica - Photo : Slavko Krsmanovic      U samom mjestu Rabu mogu se izdvojiti četiri ulice koje označavu grad Rab. To su: Srednja ulica koja je popločena kamenim pločama, a povezuje dva glavna rapska trga Varoš i Trg Municipijum. Gornja ulica nalazi se uzvišenijem dijelu grada, duž nje su smješteni gotovo svi važniji sakralni objekti i zvonici, a na njezin sjeverno-zapadni kraj nastavlja se prelijepi park Komrčar. Sa srednjom ulicom povezana nizom uskih i malih uličica i prolaza.

   Manje eksponirana jest Donja ulica možda ne sa toliko značajnih objekata kao predhodne dvije ulice, ali također s velikim brojem pročelja, grbova rapskih obitelji i palačom Nimira...
Male ulice - Photo : Slavko Krsmanovic       I četvrta ulica jest Rapska riva, prekrasno šetalište uz samo more, na koju pristaju velik broj jedrenjaka, ribarica, jahti i jedrilica koje uvećavaju sam ambijent. 
   
    Nezaboravan ugođaj, gradu Rabu daju male uličice, okružene kamenim zidovima, okrašenim portunima, palmama i cvijećem, svaka nudi posebnu priču. U ljetnim danima prepune šetačima koji lutaju od najstarijeg dijela Raba Kaldanca do parka Komrčara kao kroz labirint istražujući i fotografirajući mediteranski i renesansni duh Raba !

Skale malih ulica - Photo: Slavko Krsmanovic   Kaldanac - Photo: Slavko Krsmanovic  Srednja ulica - Photo : Slavko Krsmanovic
  
 
   RAPSKI TRGOVI
 
Rapski trgovi - Photo: Slavko Krsmanovic  Središte društvenih događanja svakog grada jesu trgovi. Kako u prošlosti tako i u današnje doba rapski trgovi središte su društvenog života čitave otočne zajednice i velikog broja posjetitelja i gostiju otoka Raba. Posebno valja istaći sljedeće trgove: Trg Sv. Kristofora, Trg Municipium Arbae i Trg Slobode.

Trg, fontana i palača Dominis u pozadini - Photo: Slavko Krsmanovic Za trg Sv. Kristofora možemo reći da je središnji gradski trg, na kojem se odvijaju neka od najvažnijih gradskih događanja: od središnje maskembalske priredbe, preko crkvenih događanja, rapskih viteških igara do ribarskih fešta koje mogu potrajati do dugo u noć...

    Trg Sv. Kristofora sjecište je svih važnijih gradskih ulica: Srednje i Donje ulice, sa Gornje ulice dolazi se impozantnim stepenicama Bobotine. Varoš se direktno spaja na gradski park Komrčar i nalazi se pokraj šetališta Rapske rive. S jedne strane trga nalazese: Palača Nimira i Palača Dominis. Dok je u sjedištu trga fontana s motivom rapske legende o Dragi, rapskoj pastirici (Više o Dragi, Rapskoj pastirici ...)

Trg Municipium Arbae - Photo:Slavko Krsmanovic  Trg Municipium Arbae

   drugi je ništa manje važan trg s prekrasnim terasama ukrašenim palmama. koji direktno gleda na Rapsku luku i rivu. Također sjecište je Srednje i Donje ulice. Na južnoj strani nastavlja se na najstariji dio grada Kaldanac.
Na trgu Municipium Arbae nalazi se Knežev dvor - središte gradskih uprava i kneževa od prošlih vremena do danjašnih dana. Trg Municipium središte je noćnog života otoka.

Trg Slobode - Photo:Slavko Krsmanovic   Od ostalih trgova, valja svakako istaknuti. Trg Slobode, koji se nalazi u gornjem dijelu grada, i nastavlja se na Gornju i Srednju ulicu. U središtu trga nalazi se veliko stablo hrasta crnike, koji simbolizira rapsku vegetaciju. Sa trga se pruža predivan pogled prema gradskom kupalištu, poluotoku Frkanju i morskom prilazu otoka Raba.
 
    CRKVA SV.MARIJE
 

Crkva sv. Marije   Jedan od najznačajnijih rapskih spomenika je crkva sv. Marije iz 12 st. To je bivša rapska stolnica, a danas župna crkva, izgrađena u romaničkom stilu kao trobrodna bazilika sa tri apside. Na tom mjestu u 8 st. nalazila se druga crkva od koje je ostalo svega nekoliko ulomaka. Građevina predstavlja rijedak primjerak monumentalne romaničke arhitekture čija se pročelja mogu ubrojiti među najljepša na Jadranu.Unutrašnjost crkve privlači jednostavnim arhitektonskim rješenjima.
   Posebnu pažnju privlači crkveni kor izgrađen od kestenova drveta. Kor je izrađen 1445. godine i djelo je domaćih dalmatinskih majstora toga vremena, a rađen je u stilu kasne gotike, s nekim karakteristikama renesanse.

Pieta                         Pročelje crkve sv. Marije 
  Otok Rab!

Rab-Croatia.com

info@rab-croatia.com - Kontakt - Linkovi
Rab-Croatia.com - Arbaco Design - 2000-2014.