Gradska Loža, Balkoni i grbovi, Park Komrčar i Crvka Sv.Petra - Otok Rab! Ambijent i arhitektura otoka Raba!
RAB-CROATIA.COM
PROVEDITE ODMOR NA OTOKU RABU!

English

Deutsch

RAB: Baština
BALASTIJER

Captain's Club!
SMJEŠTAJ OTOK RAB
- SMJEŠTAJ RAB
- APARTMANI RAB
- SOBE RAB
- PANSION RAB
- LAST MINUTE RAB
- BED & BREAKFAST RAB
- KATALOG SMJEŠTAJ    

RAB APARTMANI
- APARTMANI BANJOL
- APARTMANI BARBAT
- APARTMANI PALIT
- APARTMANI KAMPOR
- APARTMANI MUNDANIJE
- APARTMANI
   SUPETARSKA DRAGA
- APARTMANI LOPAR

RAB ONLINE
- RENT A BIKE  
 

    
    GRADSKA LOŽA BALKONI I GRBOVI
 
Gradska loža - Photo: Slavko KrsmanovicGRADSKA LOŽA
Od 1509. kada je sagrađena pa sve do propasti Mletačke Republike 1797, središte javnog života grada bila je lijepa Gradska Loža kvadratnog oblika, sagrađena u renesansnom stilu, s lijepim kamenim stupovima.

Gradska loža - Photo: Slavko Krsmanovic

Rapski prozor.  Photo: Slavko Krsmanovic    U samom gradu se osim tih spomenika nalazi još niz vrijednih portala, balkona, prozora, pročelja zgrada, značajnih natpisa iz različitih epoha i grbova rapskih patricijskih obitelji.

Rapski natpis. Photo: Slavko Krsmanovic  Rapski grbovi. Photo: Slavko Krsmanovic  Rapski grbovi. Photo: Slavko Krsmanovic 

 
   PARK KOMRČAR
 
Park Komrčar - Photo: Slavko Krsmanovic   PARK KOMRČAR.
     Zahvaljujući zalaganju pokojnog rapskog nadšumara Pravdoje Belije, na Rabu je zasađeno nekoliko izvanredno lijepih borika, od kojih svakako treba istaći park Komrčar.
     Prije nešto više od 80 godina taj je dio bio ispašište, a danas je jedan od najljepših parkova na Jadranu, gdje se primorski i crni bor, čempres, jasen, crnika, smreka, zimzeleni grmovi, stoljetne agave i indijska smokvica natječu tko će više zadiviti brojne šetače - Rabljane i njihove goste.

Park Komrčar - Photo: Slavko Krsmanovic   Park Komrčar - Photo: Slavko Krsmanovic  Agava iz parka Komrčar - Photo: Slavko Krsmanovic
 
    CRKVA SV. PETRA i ostali povijesni spomenici
 

Crkva sv. Petra. Photo: Slavko Krsmanovic    U dolini Supetarske Drage nalaze se ostaci Benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra, jedne od najznačajnijih građevina tog doba na tlu Hrvatske. Ovaj samostan osnovan je u drugoj polovici XI. st., a napušten u XVI. stoljeću. Današnja crkva je trobrodna ranoromanička bazilika s polukružnim apsidama, sa skulpturalno riješenim zabatom portala i nizom konzola koje podržavaju potkrovni vijenac.
    Tip bazilike karakterističan je za kvarnerski otočki prostor (Krk, Rab). Romanički zvonik fortifikacijskog oblikovanja sačuvan je u donjoj zoni, a u gornjim dijelovima recentnije je rekonstruiran. Sačuvano je gotičko zvono iz 1299. godine, najstarije na istočnoj jadranskoj obali. Samostan je napušten u XVI. stoljeću, a zgrada je kasnije višestruko pregrađivana i danas dijelom služi kao župni dvor.

  Pored ovih navedenih 13 priča postoje i mnogi manji povijesno važni spomenici otoka Raba:

- crkva sv. Kristofora te utvrde sv. Kristofora i Gagliardi,
- kapela sv. Antuna,
- crkva sv. Franje u Mundanijama,
- palača Crnota,
- renesansne palače Galzigna i Marinelis,
- Banova vila,
- ruševina sv. Damjana u Barbatu,
- memorijalno spomen-groblje žrtvama fašizma u Kamporu,
- i mnogi drugi,...

  
info@rab-croatia.com - Kontakt - Linkovi
Rab-Croatia.com - Arbaco Design - 2000-2014.