Rab - Palače obitelji Nimira-Dominis, Knežev dvor, Rapski zvonik i samostan Sv. Eufemije
RAB-CROATIA.COM
PROVEDITE ODMOR NA OTOKU RABU!

English

Deutsch

RAB: Baština
BALASTIJER

Captain's Club!
SMJEŠTAJ OTOK RAB
- SMJEŠTAJ RAB
- APARTMANI RAB
- SOBE RAB
- PANSION RAB
- LAST MINUTE RAB
- BED & BREAKFAST RAB
- KATALOG SMJEŠTAJ    

RAB APARTMANI
- APARTMANI BANJOL
- APARTMANI BARBAT
- APARTMANI PALIT
- APARTMANI KAMPOR
- APARTMANI MUNDANIJE
- APARTMANI
   SUPETARSKA DRAGA
- APARTMANI LOPAR

RAB ONLINE
- RENT A BIKE  
 


    
    PALAČE OBITELJI DOMINIS, NIMIRA I KNEŽEV DVOR
 
Palača Dominis - Nimira. Photo:Slavko Krsmanovic   PALAČA DOMINIS.Na ulasku sa trga sv. Kristofora u Srednju ulicu nalazi se jedna od najljepših rapskih srednjovjekovnih građevina - palača Dominis-Nimira. Sagrađena je u 15 st. u renesansnom stilu, s nekim karakteristikama kasnogotičkog stila. Prozori nesimetrično postavljeni, ali vrlo lijepo izgrađeni, te lijepi portal s grbom obitelji Dominis, najvredniji su dijelovi te palače.
   PALAČA DOMINIS je civilna građevina s bogato ukrašenim renesansnim prozorima, velikim portalom i lijepim dvorištem s trijemovima. Ulaz u palaču ukrašen je lijepim portalom s grbom obitelji. Markantun de Dominis, poznati crkveni pisac i fizičar , rođen je u ovoj kući 1560 godine. [ Više o Markantunu De Dominisu ]

Ulazni portal palače Dominis - Photo: Slavko Krsmanovic
Prozor na palači . Photo: Slavko Krsmanovic
Prozor na palači i grb obitelji Dominis - Photo: Slavko Krsmanovic
Portal Palače
Prozor na palači
Prozor sa grbom

  
Palača Nimira - Photo:Slavko Krsmanovic
    Nedaleko od Palače Dominis nalazi se prekrasni portal nekada otmjene plemićke palače Nimira. Mala palača Nimira sagrađena je koncem XV. stoljeća u kasno gotičkom stilu. Od građevine je ostao samo atrij i lijep portal koji po stilskim karakteristikama pripada krugu Jurja Dalmatinca.

    U unutrašnjosti palače, sačuvano malo dvorište je četvoro kutnog tlocrta okruženo trijemom i stupovima koji nose galeriju. Na gornjem dijelu portala nalazi se lijepi grb obitelji Nimira, a nešto iznad portala vide se ostaci balustrade terase iznad dvorišta.  

Knežev Dvor - Photo: Slavko Krsmanovic  KNEŽEV DVOR je jedan od najznačajnijih svjetovnih građevina koja se ističe u urbanističkoj cjelini grada Raba. Sagrađen je u gotičko-renesansnom stilu To je zapravo skup palača rađen u različito vrijeme, nad kojim dominira visoka četverokutna kula s lijepim prozorima iz vremena kasne gotike i renesanse.

  Gradnja dvora započela je još u XIII. st., no najkarakterističniji dijelovi potječu iz XV. i XVI.

     Iznad ulaza u nadsvođeno predvorje (atrij) vide se ostaci stare balkonade koja počiva na tri konzole s lavljim glavama. S tog su se balkona čitali razni proglasi.
 
   VELIKI RAPSKI ZVONIK
 
Veliki rapski zvonik. Photo:Slavko Krsmanovic   VELIKI RAPSKI ZVONIK je vjerojatno najljepši i najstariji zvonik, koji je bio uzor svim ostalim romaničkim zvonicima istočne obale Jadrana. Podignut je nedaleko od rapske župne crkve Sv. Marije i predstavlja zrelu romaničku arhitekturu s karakterističnim ritmom otvora na pročelju. Vidljiva je težnja za postupnim rastvaranjem zida prema gornjim katovima od monofora, preko bifora i trifora do velike završne kvadrifore.
     Piramidalna kupola je okružena lijepom renesansnom balustradom. Veoma skladno komponirani arhitektonski i dekorativni elementi izdižu ga u red najkvalitetnijih spomenika na našoj obali. Izgrađen je vjerojatno početkom XIII. st., a šesterostrana piramidalna kupola je iz XV. stoljeća

Rapski zvonik - photo: Slavko Krsmanovic
Rapski zvonik - photo: Slavko Krsmanovic
photo: Slavko Krsmanovic
Pogled na zvonik sa ulice
Zvonik sa mora
Pogled sa zvonika
 
    SAMOSTAN SV. EUFEMIJE
 

    Sv. Eufemija. U mjestu Kampor, pri dnu uvale sv. Eufemije, nalazi se istoimeni samostan. U okviru samostana nalaze se dvije crkvice. Starija crkvica sv. Eufemije potječe iz 13. st., ali je do danas gotovo potpuno izgubila svoj prvobitni izgled. Franjevci su nastanili ovu crkvicu godine 1445; godinu dana kasnije rapski plemić Petar de Zaro sagradio im je samostan, a nakon toga i crkvu sv. Bernadina.
     Crkva sv. Bernadina je mala gotička bazilika, no preuređivana i 17. i 18. st. gotički su prozori zamijenjeni baroknim u polukrug. U sredini je samostanskog klaustra veliki zdenac, a sa strane nekoliko natpisa i lijepi sarkofag. U sklopu samostana postoji mali muzej.

 

  
Klaustar samostana sv. Eufemije - - photo: Slavko Krsmanovic
Sarkofag iz Klaustra samostana  - photo: Slavko Krsmanovic
Sv. Eufemija - Photo:Slavko Krsmanovic
Klaustar samostana sv. Eufemije
Sarkofag iz Klaustra samostana
Pogled na samostan
info@rab-croatia.com - Kontakt - Linkovi
Rab-Croatia.com - Arbaco Design - 2000-2014.