Samostan sv. Antuna, crkva Sv.Andrije, Sv. Justine i Ivana Krstitelja - Otok Rab Hrvatska! Ambijent i arhitektura otoka Raba!
RAB-CROATIA.COM
PROVEDITE ODMOR NA OTOKU RABU!

English

Deutsch

RAB: Baština
BALASTIJER

Captain's Club!
SMJEŠTAJ OTOK RAB
- SMJEŠTAJ RAB
- APARTMANI RAB
- SOBE RAB
- PANSION RAB
- LAST MINUTE RAB
- BED & BREAKFAST RAB
- KATALOG SMJEŠTAJ    

RAB APARTMANI
- APARTMANI BANJOL
- APARTMANI BARBAT
- APARTMANI PALIT
- APARTMANI KAMPOR
- APARTMANI MUNDANIJE
- APARTMANI
   SUPETARSKA DRAGA
- APARTMANI LOPAR

RAB ONLINE
- RENT A BIKE  
 

    
    SAMOSTAN SV. ANTONA
 
Samostan sv. Antona - Photo: Slavko Krsmanovic    Jednobrodna CRKVA SV. ANTUNA OPATA ima očuvano gotičko svetište presvođeno križno-rebrastim svodom. U crkvi su dva lijepa barokna oltara, nadgrobne ploče iz XV. i XVI: st. i vrijedno kasnogotičko raspelo. U njemu se nalazi slika s prikazom Raba iz XVI. stoljeća.

     Samostan sv. Antuna nalazi se na krajnjem jugoistočnom rtu grada. Ovaj franjevački samostan osnovala je 1499. Magdalena Budrišič, kneginja Žirova u Lici, kad je došla na Rab bježeći pred Turcima. Uz samostan nalazi se crkvica starijeg datuma.
 
   CRKVA SV. ANDRIJE
 
Sv. Andrija- St. Andrew - Hl. Andreas !   SAMOSTAN BENEDIKTINKI SV. ANDRIJE S CRKVOM I ZVONIKOM

   građeni su od XI. do XIII. stoljeća. Crkva je izvorno sagrađena kao mala romanička trobrodna bazilika koja je današnji izgled dobila u XV. Crkva sv. Andrije nalazi se nedaleko od glavnog zvonika, a sagrađena je za rapskog biskupa Mateja oko 1202. Uz crkvu je i benediktinski samostan. Zvonik crkve sv. Andrije najstariji je od četiri rapska zvonika, a izgrađen je 1181. godine.

    U unutrašnjosti crkve nalazi se prekrasan barokni drveni oltar iz XVIII. stoljeća i slika Gospe Rapske s početka XVI. st., zbog čega crkvu nazivaju još i Crkvom Gospe Rapske, Gospom od Čuda. eće trgove: Trg Sv. Kristofora, Trg Municipium Arbae i Trg Slobode.

   
 
    CRKVA SV.JUSTINE
 

Crkva sv. Justine - the Church of st. Justine - Die Kirche der Hl. Justine - Photo:Slavko Krsmanovic   Crkva sv. Justine na zapadnom kraju Trga Slobode izgrađena je između 1573. i 1578. zajedno s benediktinskim samostanom za pučanke. Crkva je kasno renesansna građevina podignuta na mjestu nekadašnje starokršćanske bazilike Sv. Tome.
     Samostan je bio namijenjen pučkim redovnicama benediktinskog reda, a ukinut je 1808. godine za vrijeme vladavine Francuza. Redovnice su preseljene u samostan Sv. Andrije namijenjen dotada isključivo patricijskim kćerima.


Unutrašnjost crkve,  danas muzej ! Photo: Slavko Krsmanovic Zvonik crkve sagrađen je u XVII. st., i najmlađi je rapski zvonik, ali je lijepo prilagođen izgledu ostalih triju zvonika. Danas je crkva preuređena u muzej sakralne umjetnosti u kojem se nalaze i umjetnine iz riznice katedrale (prenosni ormarić s likovima apostola - dar kralja Kolomana; evanđelistar iz XI. st.; polptih P. Veneziana; toskanska renesansna terakota Bogorodice s djetetom iz XV. st.; oltarne pale iz XI.-XIII. st.).   
 
   CRKVA SV. IVANA EVANĐELISTE
 
Crkva sv. Ivana Evanđeliste - Photo:Slavko Krsmanovic  Ruševine crkve sv. Ivana Evanđeliste. Crkva je bila svojevrsno remek-djelo, ali su samostan i crkva potpuno nestali, a sačuvan je samo zvonik sv. Ivana sagrađen u 12 st., potpuno nalik na zvonik sv. Andrije. Samostan i crkva bili su sagrađeni vjerojatno u 10. i 11. st.. kada su na Rab došli Benediktinci. Sve je to propalo krajem 19 st. a danas se vide samo malobrojni ostaci tog vrijednog zdanja.
   Ti ostaci predstavljaju vrlo rijedak primjer osebujnog oblikovanja tlocrta. Od nekadašnje bazilike i samostana ostao je samo romanički zvonik, temelji i dijelovi stupovlja trobrodne crkve i restaurirani deambulatorij.

Zvonik Crkve sv. Ivana Evanđeliste ! Photo: Slavko Krsmanovic
Detalj - photo: Slavko Krsmanovic
Crkva sv. Ivana Evanđeliste ! Photo: Slavko Krsmanovic
Zvonik crkve iz 12 st.
Nadgrobni natpis
Ostaci samostana i crkve
info@rab-croatia.com - Kontakt - Linkovi
Rab-Croatia.com - Arbaco Design - 2000-2014.