OTOK RAB - stari mediteranski grad smješten na obalama Jadranskog mora. 
Rab-Croatia.com
PROVEDITE ODMOR NA OTOKU RABU!

English

Deutsch

OTOK RAB
Otok Rab!

Captain's Club!
SMJEŠTAJ OTOK RAB
- SMJEŠTAJ RAB
- APARTMANI RAB
- SOBE RAB
- PANSION RAB
- LAST MINUTE RAB
- BED & BREAKFAST RAB
- KATALOG SMJEŠTAJ    

RAB APARTMANI
- APARTMANI BANJOL
- APARTMANI BARBAT
- APARTMANI PALIT
- APARTMANI KAMPOR
- APARTMANI MUNDANIJE
- APARTMANI
   SUPETARSKA DRAGA
- APARTMANI LOPAR

RAB ONLINE
- RENT A BIKE  
 POČETNA STRANA - RAB
    
1. OSNOVNE INFORMACIJE O RABU
2. POLOŽAJ OTOKA, KLIMA I RELJEF
3. VIRTUALNA KARTA OTOKA RAB
4. POVIJEST OTOKA
5. PRIČE, LEGENDE I OSOBE IZ RAPSKE POVIJESTI

    

OSNOVNE INFORMACIJE O OTOKU RABU!

 


Otok Rab je dio arhipelaga Kvarnerskog zaljeva na sjevernom dijelu Jadranskog mora. Osim maloga grada Raba na otoku se nalazi 7 drugih idiličnih mještaca koji su smješteni na različitim dijelovima otoka: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar.

   Otok Rab približno broji oko 9000 stanovnika koji uglavnom se bave poljoprivredom, ribarstvom i turizmom. Tradicija organiziranog turizma na otoku starija je od 110 godina a započeta djelovanjem "Društva za unapređenje otok i njegovog okoliša" koje je utemeljeno 1889.

  Razlozi razvoja turizma na otoku a koji su i danas aktualni su sljedeći: ugodna klima, Pogodni uvjeti otoka koji utječu na bolesti dišnog sustava i srca. Tako duga tradicija pružanja visoko kvalitetnih usluga, koje se nude,nisu samo rezultat, vještine, iskustva i gostoljubivost otočana, koje se prenose s generacije na generaciju, već isto tako rezultat utemeljenja "Turističke škole" koja je danas vrlo cijenjena i na koju smo ponosni.

  Tradicionalna gostoljubivost i poliglotske vrline stanovnika Raba i natjerati će Vas da postanete dio njihove obitelji i nakon nekog vremena osjećati ćete se kao "rođeni" stanovnik otoka !

  Iskreno se nadamo da će ove web-stranice ohrabriti Vas da razmislite o otoku Rabu kao Vašoj sljedećoj destinaciji i da ćemo mi imati tu čast da budemo Vaši domaćini i pružiti mogućnost da ugodno i lijepo provedete svoj boravak na otoku Rabu.
  

Otok Rab!
POLOŽAJ OTOKA, KLIMA I RELJEF
 
Klima otok Rab!  KLIMA. Otok Rab uživa vrlo povoljnu morsku mediteransku klimu, koja se odlikuje blagom zimom i ugodnim umjerenim ljetom. Za takvu klimu Rab u mnogome zahvaljuje lancu Kamenjak koji ga štiti od hladne bure koja uglavnom puše zimi i u rano proljeće. Osim bure s jugoistoka uglavnom u jesen puše topli i vlažni vjetar - jugo, koji redovito donosi kišu. U ljetnim mjesecima preko dana obično puše maestral, ugodni povjetarac koji ublažava ljetnu sparinu. Rab ima godišnje prosječno 91 potpuno vedar dan i spada u najsunčanije krajeve Europe. Ljeti ima samo 9 oblačnih dana. Broj sunčanih sati iznosi prosječno 2,479 godišnje ili 6 sati dnevno. U mjesecu srpnju prosjek je 12 sunčanih sati dnevno. Na otoku padne godišnje oko 1042 mm oborina. Temperatura mora na Rabu je razmjerno visoka, što pogoduje razvoju turizma, jer je kupanje moguće od kjeseca svibnja do kraja listopada. Prosječna godišnja temperatura mora iznosi 15,75 °C. - prosječna temperatura mora od Svibnja do Listopada preko 20° C, zimi 12° - prosječna temperatura zraka u godini: 16,8° C - prosječna temperatura zraka ljeti: 26° C - prosječna temperatura zraka zimi: 8° C
   
 Rab! POLOŽAJ. Otok Rab nalazi se u kvarnerskoj otočnoj skupini između 44° 41' i 44° 51' sjeverne zemljopisne širine i 14° 53' istočne zemljopisne širine. Otok Rab proteže se u pravcu sjeverozapad-jugoistok u dužini od 22 km od rta Sorinja na sjeverozapadu do rta Glavina na jugoistoku. Najveća mu je širina 11 km. Velebitski kanal dijeli otok Rab od kopna, a najbliža je kopnu na krajnjem jugoistočnom rtu, i to oko 2 km. Od otoka Paga na jugoistoku dijeli ga kanal Paško tijesno, na zapadu prema Cresu i Lošinju nalazi se Kvarnerić, a od otoka Krka na sjeverozapadu dijele ga Senjska vrata. Osim samog otoka Raba oko njega nalazi se velik broj malih otočića: Goli otok, Grgur, Maman. Laganj veli, Laganj mali, Dolfin mali, Dolfin veli, Trstenik, Dolin, Sv. Juraj ...
     
Rab  VJETROVI. Bura i Jugo su glavni vjetrovi koji pušu na Jadranu. Prevladavaju od Rujna do Svibnja, dok je prevladavajući vjetar ljeti Maestral. Bura je hladan sjeveroistočnjak koji puše od kopna prema moru i sa sobom nosi lijepo vrijeme. Jugo je vlažan jugoistočnjak, popraćen kišom i teškim oblacima i ne započinje odjednom kao Bura, već mu treba od 36-38 sati da se razvije. Maestral je lokalni vjetar koji puše s mora, većinom ljeti. Obično započne puhati oko 10 -11 ujutro, a najveću snagu dostiže oko 2/3 sata popodne stišavajući se u predvečerje sa zalaskom sunca. Prate ga bijeli oblaci. Drugi vjetrovi: Burin, sjeveroistočnjak, puše ljeti s kopna. Tramontana i istočni Levante su blaže verzije Bure.
 
    RELJEF. Karakteristično i neobično lijepo u reljefu otoka Raba jest ritam uzvisina, prevlaka i polja. Uzvisina koja počinje poluotokom Kalifront, spaja se preko plitkoga i niskoga kamporskog polja s nešto većim brežuljcima, koji se protežu od sjeverozapada prema jugoistoku, od Gonara do Kaldanca u Rabu i Banjolu.
  Najviši dio Raba jest masiv Kamenjak, čiji je smjer paralelan sa Velebitskim masivom i ima najviši vrh na 408 metara. Obronci Kamenjaka strmo se spuštaju u more Velebitskog kanala, prirodna su brana i zaštita od hladnih sjevernih vjetrova - bure.
   Obala otoka Raba nije podjednako razvedena. Najslabije i gotovo nikako nije razvedena sjeveroistočna obala tj. onaj dio masiva Kamenjaka koji se strmo spušta u more. Poluotok Lopar ima brojne plitke pješčane plaže u mnogobrojnim živopisnim uvalama. Osim loparske na otoku se nalaze i dvije veće uvale: Supetarska i Kamporska.
   Jedan od najzanimljivijih dijelova otoka je dio od rta Kalifronta do rta Frkanj, gdje je nanizano mnoštvo lijepih uvala pogodnih za kupanje i odmor. Dalje prema istoku nalaze se uvale Sv. Eufemije, uvala rapske luke, te poznata rapska kupališta Prva, Druga i Treća Padova. Oko otoka Raba nalazi se veliki broj malih otočića i školjića, koji uz brojne uvale, uvalice, zatone i dražice pridonose neodoljivom čaru otoka Raba.
   
VIRTUALNA KARTA OTOKA RABA
 

VIRTUALNA KARTA OTOKA RABA!   Virtualna karta služi za upoznavanje svakog mjesta na otoku sa dodatnim opisima i kartom svakog pojedinog mjesta: Barbat, Banjol, Rab, Palit, Mundanije, Kampor, Supetarska Draga i Lopar.

VIRTUALNA KARTA

   

POVIJEST OTOKA RABA
 

Povijest otoka Raba!     Prve pisane podatke o otoku Rabu nalazimo u djelima antičkih pisaca. Međutim, sasvim je sigurno da je čovjek na Rabu obitavao mnogo prije. Nalazi kasno paleolitskih alata na području Lopara dokazuju da je tu živio paleolitski čovjek o kojem se zna vrio malo.
     Tog paleolitskog pračovjeka smijenili su napredniji neolitskih doseljenika, ali potkraj neolita tu se naseljavaju Liburni, te je realna pretpostavka da u to doba počinju nastajati današnja luka i mjesto Rab..
        

Sv. Damjan    Najstariji podaci o Rabu nalaze se u spisima nekoliko grčkih i rimskih geografa. U tim se spisima Rab spominje pod imenom Arba, Arva, Arbia, Arbitana. Podrijetlo tog imena ne može se zasigurno utvrditi, ali je pretpostavka da bi to u prijevodu indoevropskog korijena ARB trebalo značiti mrk, taman, šumovit što je za otok i danas karakteristično.
     Taj su naziv današnji stanovnici, slavenski Hrvati, prilagodili duhu svog jezika i pretvorili ga u Rab. Više o povijesti otoka Raba možete saznati na sljedećim stranicama po povijesnim razdobljima.
   
LEGENDE, PRIČE I OSOBE IZ RAPSKE POVIJESTI
 

Sv Kristofor -zaštitnik otoka Raba !     Burna, prošlost, razne povijesne epohe od davne prapovijesti do današnjih dana, ostavile su tragove na Rabu u mnogim gradinama, grobovima, građevinama, od kojih je nažalost veliki dio još neistražen, a posebni pečat gradu i otoku daju srednjevjekovna zdanja velike vrijednosti. Kako su se izmjenjivali stanovnici, kulture i vladari, tako su nastajala i nestajala arhitektonska i druga materijalna obilježja tih epoha.  

Priča o Marinu, klesaru sa Raba - osnivaču Rep. San Marino
Legenda o sv. Kristoforu, zaštitniku otoka Raba
Draga rapska pastirica - spjev o nesretnoj ljubavi
Markantun de Dominis - poznati crkveni pisac i fizičar
   


Rab-Croatia.com!

info@rab-croatia.com - Kontakt - Linkovi - Oglašavanje
Rab-Croatia.com - Arbaco Design - 2000-2016.